Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Η Αγία τριάδα χρυσοδάκτυλων και το Ίδρυμα

της Τήνου.
Όταν, Ιδρύματα και οι πέριξ αυτών, γίνονται ένα κουβάρι (σε βάρος της Κοινωνίας) τότε τον λόγο τον έχει η Δικαιοσύνη, παρά τις όποιες απόπειρες - προσπάθειες των εμπλεκομένων για αποσιώπηση των πάντων. 
Απόπειρας αποσιώπησης που ορισμένες φορές φθάνει και στα όρια της σύστασης συμμορίας. Είτε απειλώντας είτε εξαγοράζοντας συνειδήσεις και φοβισμένους Πολίτες.

Γ.Θ.Κ.
Μίζες και μπίζνες από Μπαμπάμτση, Παπουτσάκη, Στασινόπουλο με τις ευλογίες του μητροπολίτη Δωρόθεου. Η ομάδα του Πάνου Μπαμπάμτση είναι αυτή που διαχειρίζεται τα πολύτιμα μέταλλα από τα τάματα στην Παναγία της Τήνου. 

Ο Μπαμπάμτσης, καταδικασμένος σε οκτώ χρόνια φυλάκιση για εκβιασμό, μαζί με τον καταδικασμένο για εμπόριο ναρκωτικών Μανώλη Παπουτσάκη που συνελήφθη την Πέμπτη και τον συνέταιρό τους Γιάννη Στασινόπουλο έχουν αναλάβει να παραλαμβάνουν τα τιμαλφή από το Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας της Τήνου, να τα μεταφέρουν στην Τουρκία όπου τα λιώνουν και να επιστρέφουν στο ίδρυμα ράβδους χρυσού. Το σκανδαλώδες δεν είναι μόνο πως αυτή η διαδικασία έχει ανατεθεί σε ποινικούς με ευθύνη και του μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου, αλλά ότι είναι διαβλητή και, όπως αναφέρει το πόρισμα του ΣΔΟΕ, περιλαμβάνει μίζες και στημένους διαγωνισμούς, κατά παραδοχή των τριών.

Η ανάθεση της διαχείρισης των πολύτιμων μετάλλων της Παναγίας της Τήνου γίνεται θεωρητικά με πλειοδοτικό διαγωνισμό. Οπως παραδέχεται όμως ο ίδιος ο Μ. Παπουτσάκης σε κατάθεσή του στην εισαγγελέα στις 29 Μαρτίου 2017, «ο κ. Μπαμπάμτσης ισχυρίστηκε σε μένα ότι είχε τη δυνατότητα να μεσολαβήσει στο Πανελλήνιο Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου για να αναλάβω ως επιχειρηματίας την επεξεργασία χρυσού και ευγενών μετάλλων που βρίσκονται στην κατοχή του Ιδρύματος… χωρίς καν τη διενέργεια διαγωνισμού». Ο Παπουτσάκης στη συνέχεια υποστηρίζει ότι τελικώς πήρε τη δουλειά με διαγωνισμό, αλλά έχει σημασία τι προκύπτει από τις συνομιλίες μεταξύ της… αγίας τριάδας, των Μπαμπάμτση, Παπουτσάκη και Στασινόπουλου. 

Μίζες και άγιος ο Θεός
Από τα 91 DVD που αναλύθηκαν από το ΣΔΟΕ προκύπτει και περιγράφεται στην έγγραφη αναφορά προς την Εισαγγελία Εφετών: «Οι Παπουτσάκης Μανώλης, Μπαμπάμτσης Παναγιώτης, Στασινόπουλος Γιάννης, Σχοιναράκης Γεώργιος και Μηλαθιανάκης Κωνσταντίνος μέσω επιχείρησής τους έχουν αναλάβει μέσω σύμβασης και λιώνουν τα τάματα της εκκλησίας της Τήνου (το Ιδρυμα). Η διαδικασία του λιωσίματος και του καθαρισμού τους γίνεται στην Τουρκία και ο χρυσός επιστρέφεται στην Ελλάδα και αποδίδεται στην Εκκλησία. Στην επιχείρηση φανερό μέλος είναι ο Μηλαθιανάκης. Ομως πίσω από την επιχείρηση υπάρχουν άλλα άτομα που δεν φαίνονται: Ο Σχοιναράκης που έχει βάλει τα χρήματα, ο Παπουτσάκης που μεταξύ άλλων έχει αναλάβει τον τομέα του χρυσού και οι Στασινόπουλος και Μπαμπάμτσης που μέσω των γνωριμιών τους κυρίως από τον χώρο της Εκκλησίας (Αρχιεπίσκοπος Σύρου Δωρόθεος, Αμβρόσιος) φροντίζουν για τη διατήρηση της σύμβασης, μέσω όμως χρηματισμού (μίζα) παπάδων όπως τους αποκαλούν και ισχυρίζονται οι Παπουτσάκης, Σχοιναράκης, Μπαμπάμτσης και Μηλαθιανάκης. Τη διεύθυνση της εταιρείας την έχουν οι Παπουτσάκης, Μπαμπάμτσης και Στασινόπουλος, ενώ οι Μηλαθιανάκης και Σχοιναράκης είναι αχυράνθρωποι».

Η εταιρεία που έχει υπογράψει τη σύμβαση για τον χρυσό είναι η Gold World KM, η οποία είναι προσωπική επιχείρηση του Κ. Μηλαθιανάκη. Το συμφωνητικό που υπογράφει με το ίδρυμα δεν ξεπερνά τη μιάμιση σελίδα και η απλή ανάγνωσή του εγείρει όχι απλώς ερωτήματα αλλά σοβαρές υπόνοιες για το τι μπορεί τελικά να συμβαίνει. Στο συμφωνητικό, για παράδειγμα, στις 3 Σεπτεμβρίου 2015 (με αριθμό πρωτοκόλλου 2293) το ίδρυμα παραδίδει τιμαλφή βάρους 28.805 γραμμαρίων και συμφωνεί να παραλάβει καθαρό χρυσό βάρους 13.700. Με ποια λογική και διαδικασία το βάρος του κράματος από τα τιμαλφή αντιστοιχεί σε τέτοιο βάρος καθαρού χρυσού; Γιατί δηλαδή 28.805 γραμμάρια κράματος δίνουν 13.700 γραμμάρια καθαρού χρυσού και όχι παραπάνω; Οποιοσδήποτε κακόπιστος ή ανήσυχος πιστός μπορεί να υποθέσει ότι τα συγκεκριμένα κιλά χρυσού σε κοσμήματα αντιστοιχούν σε πολύ περισσότερα κιλά καθαρού χρυσού, τα οποία οικειοποιούνται όσοι διαχειρίζονται όλη τη διαδικασία. 

Τις ανησυχίες ενισχύει το γεγονός ότι η διαδικασία γίνεται στην Τουρκία και όχι σε ελληνικό ή ευρωπαϊκό χυτήριο. Μπορεί δηλαδή η εταιρεία να παραλαμβάνει περισσότερα κιλά καθαρού χρυσού από όσα αποδίδει. Σοβαρό επίσης θέμα που εγείρει ερωτήματα είναι γιατί η εταιρεία δηλώνει ως έδρα την Κρήτη, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι οι εκτελωνισμοί γίνονται στην Κρήτη και άρα προκύπτουν προβλήματα ασφάλειας και φύλαξης λόγω των αποστάσεων που διανύει ο χρυσός. 

Παράνομη εταιρεία
Το θέμα δεν είναι μόνο πώς μια μικρή προσωπική εταιρεία με κρυφοϊδιοκτήτες ποινικούς αναλαμβάνει μια τόσο σοβαρή διαδικασία. Η συγκεκριμένη εταιρεία, όπως παραδέχονται οι ιδιοκτήτες της, είναι παράνομη σε σχέση με το έργο που αναλαμβάνει. Στις 16 Σεπτεμβρίου 2015 ο κοριός καταγράφει συνομιλία του Γιάννη Στασινόπουλου με τον Μανώλη Παπουτσάκη, οι οποίοι επικοινωνούν ύστερα από εμπλοκή που παρουσιάζεται στον εκτελωνισμού του χρυσού.
Μια υπάλληλος εντοπίζει παρατυπίες και σταματά την εξαγωγή του. Ο Στασινόπουλος τότε λέει στον Παπουτσάκη: «Τώρα μιλάγανε με τον Μπαϊρακτάρη στην Πετράκη για να πάρετε τα πράγματα (σ.σ.: εννοεί τον μπλοκαρισμένο χρυσό), αλλά να ξέρεις ότι έχουμε θέμα διότι δεν είναι νόμιμο αυτό που κάνουμε. Δεν δικαιολογείται τίποτα από τις συναλλαγές που έχουμε κάνει, δεν υπάρχει κοινοτικό καθεστώς, δεν υπάρχει καθεστώς τελειοποίησης για ιδιώτη να πάει έξω, έπρεπε να ήμασταν εταιρεία εδώ αντίστοιχη της ΝΑΝΤΙΡ ή της ΚΙΜΕΤ που να πηγαίνει έξω, έχει πάρα πολύ μπάσιμο εδώ η δουλειά. Αυτή την άδεια τελειοποίησης δεν την παίρνει ο μεσάζοντας, πρέπει να είσαι ο ίδιος χυτήριο για να σ’ τη δώσουνε. Και σε ευρωπαϊκή χώρα να το κάνεις (το λιώσιμο και το καθάρισμα) πρέπει να σου χρεώσουνε ΦΠΑ στην επανεισαγωγή. Θέλει πολύ λεπτό χειρισμό, διότι αν ξυπνήσουνε θα μας βρει κανένα πρόστιμο που δεν θα ξέρουμε πού να φύγουμε κι εμείς και το Ιδρυμα».

«Μάνα, ο παπάς ο μεγάλος θέλει μίζα»
Στις συνομιλίες μεταξύ τους οι τρεις συνέταιροι περιγράφουν τον μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο ως αυτόν στον οποίο δίνουν μίζα. Στις 5 Σεπτεμβρίου 2015 ο Μανώλης Παπουτσάκης τηλεφωνεί στη μητέρα του και την ενημερώνει ότι στην ιστορία του χρυσού έχει ο ίδιος το πάνω χέρι: «Εγώ είμαι, μάνα. Εγώ, ο Σχοιναράκης που έχει βάλει τα λεφτά βέβαια, αλλά εγώ έχω το πάνω χέρι με τον Πάνο (Μπαμπάμτση) και τον Γιάννη τον Στασινόπουλο… Ο Πάνος κανονίζει με τους παπάδες, μάνα, και αυτά που θέλουμε ότι θέλουμε να κάνουμε. Ο παπάς ο μεγάλος προχθές μας ζήτησε 10 χιλιάρικα μίζα».

Ο Στασινόπουλος προσδιορίζει τον ρόλο του: «Εγώ είμαι υπεύθυνος απέναντι στο ίδρυμα», με το οποίο μάλιστα φέρεται να έχει υπογράψει εμπιστευτικό δεσμευτικό έγγραφο. 

Στις 2 Οκτωβρίου 2015 συνομιλεί ο Π. Μπαμπάμτσης με τον Μ. Παπουτσάκη για τη μίζα του «Δωρό», που σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ είναι ο μητροπολίτης Δωρόθεος:
ΜΠΑΜΠΑΜΤΣΗΣ: Τα λεφτά του ΔΩΡΟ (Δωρόθεος) να φέρει, ε;
ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ: Θα τα δούμε, ναι. Ο ΔΩΡΟ εδώ είναι;
ΜΠΑΜΠΑΜΤΣΗΣ: Ναι, σήμερα ήρθε.
ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ: Ε ωραία, θα το κανονίσουμε, μέχρι το βράδυ θα είμαστε εντάξει.
Στις 3 Οκτωβρίου οι δυο τους και πάλι συζητούν για τα 20.000 «που έχει πάρει ο παπάς» για διάφορες εξυπηρετήσεις:
ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ: Ο παπάς έχει πάρει είκοσι χιλιάρικα, μαλάκα.
ΜΠΑΜΠΑΜΤΣΗΣ: Γιατί, ρε παιδιά;
ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ: Γιατί έχει πάρει είκοσι χιλιάρικα, ρε μαλάκα, γι’ αυτό. Τι γιατί;
ΜΠΑΜΠΑΜΤΣΗΣ: Δεν έχει κάνει δουλειά; Ασχετο αν εμείς είμαστε μαλάκες και δεν έχουμε άκρες και τέτοια, δεν έχει κάνει δουλειά;
ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ: Πάνο, όταν κάνεις μια δουλειά και την κλείνεις παίρνεις κάποια λεφτά μπροστά. Από εκεί και πέρα δεν είσαι νταβατζής, εδώ τον έχουμε κάνει νταβατζή τον άλλο.
Από τη συζήτηση προκύπτει ότι οι συγκεκριμένες μίζες δίνονται για να προχωρήσει η εγγυητική.

Φλέβα χρυσού από το Hot Doc
Την εποχή που γίνονται οι καταγραφές, το περιοδικό Hot Doc έχει δημοσιεύσει μεγάλη έρευνα για το λαθρεμπόριο χρυσού υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πληροφορίες πως η διαχείριση του χρυσού της Εκκλησίας συνδέεται με κυκλώματα λαθρεμπορίας. Το περιοδικό έχει χτυπήσει φλέβα χρυσού. Ο κοριός καταγράφει τον Μπαμπάμτση, τον Στασινόπουλο και τον Παπουτσάκη να βρίζουν το περιοδικό και τον γράφοντα (Κώστα Βαξεβάνη), υποσχόμενοι ότι θα «τον γαμήσουν».
Καλών: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Καλούμενος: ΠΑΝΟΣ ΜΠΑΜΠΑΜΤΣΗΣ
Ημερομηνία – Εναρξη: 13.11.2015 18.12
ΓΙΑΝΝΗΣ: Το περιοδικό αυτού του πούστη πρέπει να πάμε να το πάρουμε. Γιατί δεν το διαβάζεις στο ίντερνετ; Για μας γράφει.
ΠΑΝΟΣ: Τι γράφει;
ΓΙΑΝΝΗΣ: Με πήρε ο ΔΩΡΟΘΕΟΣ τώρα και μου λέει αυτόν θα τον γαμήσουμε, δεν υπάρχει, μου λέει, περίπτωση, ποιος είναι πείτε μου, δεν τον ξέρουμε, μου λέει, καθόλου.
ΠΑΝΟΣ: Ποιος έγραψε για μας;
ΓΙΑΝΝΗΣ: Λοιπόν έχει πρωτοσέλιδο «Λαθρεμπόριο χρυσού και εκβιασμοί. Η εμπλοκή εκκλησίας και ΣΔΟΕ».
ΠΑΝΟΣ: Τι λες, ρε μαλάκα, τώρα; Ποιο περιοδικό είναι αυτό;
ΓΙΑΝΝΗΣ: Αυτό που με πήρανε τηλέφωνο και με ρωτήσανε.
ΠΑΝΟΣ: Α τα μουνόπανα…
Στη συνέχεια ομολογούν ότι το δημοσίευμα τους χαλάει τη δουλειά με την Εκκλησία και πως υπάρχει κίνδυνος να αποκαλυφθούν.

«Ο Δωρόθεος πήρε 150.000 από τον Λιακουνάκο»
Οι συνομιλίες με τον μητροπολίτη Δωρόθεο γίνονται από τον Γιάννη Στασινόπουλο, ο οποίος μεταφέρει στους συνεργάτες του όσα συμβαίνουν. Τον Σεπτέμβριο του 2015 προφυλακίζεται ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος. Ο Πάνος Μπαμπάμτσης σε συνομιλίες με τον Στασινόπουλο αναζητά τρόπο να πάρει χρήματα από τον Θ. Λιακουνάκο για να του προσφέρει ελεύθερο επισκεπτήριο στις φυλακές μέσω των γνωριμιών του. Ο Γ. Στασινόπουλος όμως τον ενημερώνει ότι ο Δωρόθεος έχει εισπράξει ήδη 150.000 ευρώ από τον Λιακουνάκο.
Οπως προκύπτει από την έρευνα, ο Δωρόθεος πραγματικά έκανε επισκεπτήρια στον Θ. Λιακουνάκο στη φυλακή. Οι αναφορές στο «νησί» στη συνομιλία πρέπει να αφορούν νησίδα η οποία ανήκει στη Μητρόπολη Σύρου, την οποία ο μητροπολίτης είχε παραχωρήσει στον Λιακουνάκο για εκμετάλλευση.
DVD: Z1_28293
Α/Α: 8440
Καλών: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Καλούμενος: ΠΑΝΟΣ ΜΠΑΜΠΑΜΤΣΗΣ
Ημερομηνία – Εναρξη: 16.12.2015 17.12
……
ΓΙΑΝΝΗΣ: Θα πάει αύριο ο ΣΥΡΟΥ (ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΩΡΟΘΕΟΣ) στον χοντρό.
ΠΑΝΟΣ: Τι να κάνει;
ΓΙΑΝΝΗΣ: Ε δεν ξέρω, δεν μου έδωσε λογαριασμό. Αφού είπε ότι άμα φύγει από τον χοντρό, θα μας πάρει να τον δούμε.
ΠΑΝΟΣ: Καισαριανής, ε;
ΓΙΑΝΝΗΣ: Μμμ.
ΠΑΝΟΣ: Και μετά θα πάει στον ΘΩΜΑ (ΛΙΑΚΟΥΝΑΚΟΣ) ο άλλος ε;
ΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι, ναι, και καλά δεν ήξερε ακόμα αν θα πάει, αν θα αυτό…
ΠΑΝΟΣ: Τι είπε;
ΓΙΑΝΝΗΣ: Και καλά δεν ήξερε αν θα πάει, αν θα αυτό… τρελή (ο ΔΩΡΟΘΕΟΣ), καλιαρντή, ψεύτρα. Είναι μεγάλη καλιαρντή, δεν υπάρχει.
ΠΑΝΟΣ: Ναι ρε.
ΓΙΑΝΝΗΣ: Τέτοια (δυσνόητα) δεν την έχω ξανασυναντήσει στη ζωή μου. Δηλαδή εμείς μπροστά του είμαστε άγιοι, πραγματικά.
ΠΑΝΟΣ: Τότε που μας το ’λεγε ότι πήρε τον φίλο τού τάδε κ.λπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ: Μα πώς τα λέει τόσα ψέματα; (ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΩΡΟΘΕΟΣ) Που δεν είμαι εδώ. Μου λέει προχθές στο τηλέφωνο, θα έρθω μετά τις γιορτές. Και τώρα που του λέω αύριο τι ώρα θα είσαι εδώ; Μου λέει, ε, δεν ξέρω σίγουρα... ναι, λέει, βέβαια, θα έρθω να δω τον ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ, δηλαδή ο άνθρωπος είναι γελοίος; (ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΩΡΟΘΕΟΣ), θέλει έτσι να τον ξεφτιλίζεις, δεν είναι να τον αφήνεις, θέλει έτσι να του… πρέπει να τον παίρνεις και να του λες μπαμ μπαμ μπαμ.
ΠΑΝΟΣ: Μμμ.
ΓΙΑΝΝΗΣ: Είναι χύμα όμως, του λέω για το νησί... μα τώρα είναι σοβαρό, μου λέει, να πάω να πω του άλλου μες στη φυλακή, δώσ’ μου και το νησί; (του ΛΙΑΚΟΥΝΑΚΟΥ)
ΠΑΝΟΣ: Χα χα χα (γελάει).
ΓΙΑΝΝΗΣ: Μου ’χεις πάρει 150 χιλιάδες, λέει, μπροστά για πέντε χρόνια.
ΠΑΝΟΣ: Ε, θα του πάρουμε άλλα 30.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου