Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Εγώ καλά σου τα λεγα και τ άκουγες παράλογα

Η Θεά Άρτεμις (της Attica bank)



Όπως γνωρίζετε ήδη από τις ανακοινώσεις στον τύπο, «έκλεισε» η συμφωνία της πώλησης των κόκκινων δανείων της Τράπεζας. Μετά λοιπόν από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και μεγάλο αγώνα, καταφέραμε να ξεφορτωθούμε τα κόκκινα δάνεια, αφού πουλήσαμε χαρτοφυλάκιο ύψους 806 εκατομμυρίων λαμβάνοντας το αστρονομικό για τα παγκόσμια χρονικά ποσό των 70 εκατομμυρίων. Μαζί όμως με τη νύφη, που χρόνια προσπαθούσαμε να την παντρέψουμε αλλά δεν βρισκόταν κανένας υποψήφιος εθελοντής, δώσαμε και μια μικρή προίκα όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο γαμπρός επενδυτής εξασφάλισε τη διαχείριση δανείων ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, την οποία φυσικά δώσαμε πρόθυμα, αφού ο σκοπός μας εξαρχής ήταν να παντρέψουμε πάση θυσία τη νύφη.

Η διαχείριση λοιπόν των δανείων, που εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε, ανατέθηκε από δω και στο εξής στην εταιρία «Θεά Άρτεμις», η οποία θα
ελέγχεται κατά 80% από τον επενδυτή και 20% από την Τράπεζα, προφανώς για το ξεκάρφωμα για να μην πει κανείς ότι ο ιδιώτης επενδυτής θα κάνει ότι θέλει. 

Τις πολύτιμες όμως υπηρεσίες της, η «θεά Άρτεμις» δεν θα τις προσφέρει δωρεάν, αλλά έναντι ενός συμβολικού αντιτίμου το οποίο ονομάζεται «προμήθεια διαχείρισης», η οποία θα καταβάλλεται κάθε χρόνο για τα επόμενα 7 έτη. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι οι δικηγόροι έκαναν πάλι το θαύμα τους: στη συμφωνία προβλέπεται ότι ο επενδυτής προστατεύεται και σε περίπτωση αλλαγής της νομικής μορφής της Τράπεζας, ακόμα δηλαδή κι αν η Τράπεζα σπάσει σε «καλή» και «κακή».

Με λίγα λόγια ο σωτήρας επενδυτής, χρηματοδότησε την Τράπεζα με το ποσό των 70 εκατομμυρίων, λαμβάνοντας τόκο υπό τη μορφή της «προμήθειας διαχείρισης», επί του ποσού των 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στα οικονομικά εγχειρίδια λένε ότι η απόδοση είναι ανάλογη του αναλαμβανόμενου ρίσκου. Στην περίπτωση μας δεν ισχύει αυτό. Ο νικητής τα παίρνει όλα, και ο νικητής είναι η Aldridge.

 Η συμφωνία, μεταξύ της Τράπεζάς μας και της Aldridge, παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ, ως μία συμφωνία σταθμός στα Τραπεζικά χρονικά, που δείχνει το δρόμο σε όλο το τραπεζικό σύστημα. Για μας δεν είναι έτσι. Η διαχείριση των δανείων ήταν ανέκαθεν καθαρά τραπεζικό αντικείμενο. Η εκχώρηση της διαχείρισης των δανείων σε εταιρίες διαχείρισης, σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός «παράλληλου τραπεζικού συστήματος», το οποίο θα λειτουργεί έξω από τους «σφικτούς κανονισμούς» που διέπουν τη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων. Από δω και πέρα οι επιχειρηματικές αποφάσεις περνάνε στα χέρια των distress fund, οπότε οι ευαισθησίες για την τύχη των ευπαθών επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση και των ελληνικών νοικοκυριών μάλλον πάνε περίπατο. Οι «σωτήρες» επενδυτές θα κάνουν ότι δεν τόλμησαν να κάνουν οι τράπεζες, δηλαδή να εισπράξουν τα λεφτά από τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», «μπαταχτσήδες» & «λαμόγια», οι οποίοι έχουν αλλά δεν πληρώνουν. Μη μας φανεί λοιπόν περίεργο αν στο μέλλον δούμε εικόνες Ισπανίας, όπου ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί, ΜΑΤ , ΜΕΑ, Ομάδα ΔΙΑΣ, μπουκάρουν στα σπίτια των «κακοπληρωτών» βγάζοντας τους από μέσα, έτσι ώστε να παραδοθούν στο νέο ιδιοκτήτη.

 Η άλωση του τραπεζικού συστήματος από τα distress fund, εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία, θα έχει επίπτωση και στον κλάδο μας. Μετά το «θάνατο του εμποράκου» από την έλευση των πολυεθνικών αλυσίδων καταστημάτων, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε πια για το «θάνατο του τραπεζοϋπάλληλου». Οι εξελίξεις που περιμένουν τον κλάδο μας είναι ζοφερές. Το επάγγελμα μας άλλωστε έχει στοχοποιηθεί, εδώ και καιρό, από τους «Θεσμούς», για τους οποίους θεωρούμαστε «προνομιούχοι» και «καλοπληρωμένοι». Υπάρχει σε εξέλιξη οργανωμένο σχέδιο σε όλο το τραπεζικό σύστημα, για δραστική μείωση των θέσεων εργασίας για την οποία μάλιστα έχει τεθεί «στόχος απολύσεων». Η τακτική που ακολουθείται είναι απλή: λίγο η outsourcing ανάθεση εργασιών (καθαριότητα, φύλαξη και τώρα και η διαχείριση των δανείων), λίγο το κλείσιμο καταστημάτων, λίγο οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες συναλλαγών, στο τέλος θα έρθουν να μας πούνε οι Τραπεζίτες ότι πολλοί από μας πλέον περισσεύουμε και πρέπει να τους αδειάσουμε «οικειοθελώς» τη γωνία. 
Χέρι- χέρι με τους τραπεζίτες και η ΟΤΟΕ που πέρυσι κατακεραύνωνε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια, σήμερα όμως σιωπά. Για τη διαχείριση της επερχόμενης κρίσης μάλιστα ετοιμάζει ΚΕΚ εκπαίδευσης τραπεζοϋπαλλήλων, με την ευγενική χορηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία χρηματοδοτεί τη μετεκπαίδευση ανέργων. Άνεργοι & μετανάστες, οι πιο κερδοφόρες μπίζνες της μνημονιακής Ελλάδας.

Επειδή λοιπόν ζούμε σε ένα αρνητικό περιβάλλον, για τον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων, εμείς δεν εφησυχάζουμε μετά τη συμφωνία της πώλησης των δανείων. Δεν τρέφουμε αυταπάτες για τις «καλές προθέσεις» της τωρινής διοίκησης, η οποία μπορεί να υπέπεσε σε μερικά αμαρτήματα (απολύσεις, μειώσεις μισθών, αθρόες υποβαθμίσεις) όπως οι πρωτόπλαστοι Αδάμ και Εύα που παρασύρθηκαν από το πονηρό φίδι, αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι να τους συγχωρέσουμε, όπως ο στοργικός πατέρας τον άσωτο υιό.

Πρέπει εδώ και τώρα να δοθούν από τη Διοίκηση εγγυήσεις, για τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων, ιδιαίτερα αυτών που εργάζονται στο κτίριο της οδού Μαυρομιχάλη, είτε πρόκειται για «οργανικούς» είτε για «ενοικιαζόμενους».

Στην κατεύθυνση αυτή ζητάμε την άμεση σύγκλιση του Δ.Σ. του ΣΥΤΑ , στο οποίο πρέπει να συζητηθούν τα νέα δεδομένα που προκύπτουν μετά τη συμφωνία της Τράπεζας μας με την Aldridge και πως αυτή επηρεάζει τους εργαζομένους.

Επίσης, ζητάμε τη συνάντηση με το management της Τράπεζας, για να διασαφηνιστεί ο ρόλος των εργαζομένων, ιδιαίτερα δε των «Εμπλοκάριων», αφού μεγάλο μέρος από το χαρτοφυλάκιο που μέχρι σήμερα διαχειρίζονταν έχει εκχωρηθεί στη «Θεά Άρτεμις» (903).

Κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει. Δεν θα γίνουν οι εργαζόμενοι οι παράπλευρες απώλειες των επιχειρηματικών συμφωνιών.



Σημ. Το νεκρό πλάσμα δεν είναι η Attica bank, ούτε το τραπεζικό σύστημα. Είσαι εσύ ΡΑΓΙΑ, αν δε το έχεις πάρει ακόμη χαμπάρι.
Οι συγγραφείς του ανωτέρω ανήκουν στην μία συνδικαλιστική ομάδα της τράπεζας που δεν πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ (όπως οι υπόλοιπες ...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου